På äventyr hos Sveriges industrier

Våra svenska företag öppnar gärna sina dörrar för besök. Ibland sker det mer organiserat under namnet Hej industrin! Då får barn ta med sig vuxna och säga Hej! till en industri. Det blir spännande möten – långt under jord, på lastbilsflaket i full fart off road, bland granskott, vid smidespressar, i bandvagnar och mycket mer. Och frågetecken blir utropstecken – precis som det ska! Läs om några av de äventyr som skett nedan!

Uddeholm

Visst vågade vi testa jättetruckarna! Men inte minst fick vi köra smidespressen och se smält stål förvandlas till verktygsstål i världsklass som säljs över hela världen. Massor av saker vi använder varje dag är tillverkade tack vare Uddeholms verktygsstål – tandborstar till exempel.

Svenska Skogsplantor

Bland tusentals små plantor i maffiga växthus lärde vi oss allt om hur man får granar att växa på bästa sätt. Sen gav vi oss ut i skogen och planterade våra egna träd, om sisådär 250 år kommer det säkert att stå väldigt stiliga träd på plats. Men fullt så snabba som proffsen var vi inte.

LKAB

Under trygg ledning av LKAB vågade vi ta oss ner långt, långt under jord där vi lärde oss allt om hur järnmalm bryts och vad det används till. Och nu vet vi att företag över hela världen använder LKABs järnmalmspellets. Dessutom klättrade vi upp på enorma maskiner – det var en riktigt spännande dag!

Åsbro

Stegskor – det är specialskorna som vi drog på oss för att testa att klättra upp i elstolpar. Riktigt skoj! Sen lärde vi oss allt om hur man spränger ihop elledningar – pang sa det – och mycket annat om hur vi får el till våra hem. En spännande dag helt enkelt!

Delaval

Hos DeLaval fick vi en rundtur bland robotar som mjölkar kossorna när de själva vill och andra maskiner som kliar och masserar dem när de känner att de behöver lite spa-behandling. Hos DeLaval har de uppfunnit saker för att kossor och andra djur ska må så bra i mer än 125 år!

Aerosol

Hos Aerosol fick vi dra på oss labbrockar och hänga med in i laboratoriet och komma riktigt nära produktionen. Vi testade sprayfärger och kollade in när hårspray blandades och på något fantastiskt sätt kom in i den där sprayburken. Med oss hem fick vi vår alldeles egentillverkade glitterspray!


Scania

Hos Scania lärde vi oss allt om tekniken bakom säkra lastbilar. Vi fick försöka slå robotarna i bilkörning, se häftiga maskiner och bäst utav allt – ge oss ut på en hisnande åktur offroad på lastbilsflak – upp och ned, över stock och sten. Vi var lika imponerade av både chaufför och lastbil som tog oss helskinnade hem igen. Vi vågar nog skriva under på att det här är världens starkaste lastbil!

Cementa

"Tänk att man kan uppleva så mycket på en och samma dag, är det ens möjligt?". Så sa en av besökarna som följde med och sa Hej till Cementa. Och visst hände det massor – från kalkbrott till färdig cement! I kemilabbet fick vi se spännande experiment och gjuta pusselbitar av egenblandad cement.


Sandvik

I över 150 år har Sandvik bedrivit sitt stålverk. Här fick vi se 1600 grader varmt smält stål tappas ned i en konverter för att senare formas till massa olika slags produkter. Sandvik gör allt från brödrostar och rakhyvlar till oljeplattformar och proteser för elefantbetar!

Contiga

Med skyddsglasögon och väst fick vi kliva in hos Contiga och vara med när jättestora betongklossar som ska bli hus blir till. Det gjöts, armerades och vi testade att köra travers. Smart sätt att bygga hus – ja lite som ett jättelego.