PÅ ÄVENTYR HOS SVERIGES INDUSTRIER

Våra svenska industriföretag öppnar gärna sina dörrar för besök. Ibland sker det mer organiserat under namnet Hej industrin! Då får nyfikna barn ta med sig vuxna och säga Hej! till en industri. Det blir nära möten där de får testa, klämma, göra egna produkter, känna och inte minst ställa frågor!  Läs om några av de äventyr som skett nedan!

I år ordnade Hej industrin! en tävling tillsammans med AlKompis. Den här familjen vann och fick följa med till Paragon Nordic, häng med på deras dag.

Pågen

Hos Pågen fick vi prova på att vara bagare och baka eget bröd. Det blev nya varianter – kanske nästa storsäljare?! Sen fick vi se hur brödet vi hittar i affärer över hela Sverige, ja tom utanför Sveriges gränser, bakas. För säkerhets skull fick vi också vara med och säkerställa att nattens giffelbak hade gått bra – vi provsmakade och gav med beröm godkänt!

Borås Textile Fashion Center

Här på Textile Fashion Center kan de allt om textil – gammalt och nytt. Vad sägs till exempel om smarta textilier som kan rena vatten eller kan svalka i hetta? Kanske självklart i framtiden? Vi fick lära oss om olika textiler och dess egenskaper, se hur de kan både väva och sticka egna nya material. Det var spännande att se så mycket kreativitet på samma plats.

Fria bröd

Hos Fria Bröd bakar de glutenfritt bröd så att även de med glutenintolerans ska kunna njuta av bröd. Vi fick vi komma in i deras utvecklingslaboratorium där de testar, tar fram nya smaker och recept. Att lära sig om vägen från idé till bröd var spännande! Såklart fick vi också provsmaka och betygsätta massor av deras muffins och vi märkte ingen skillnad från muffins med gluten, det var supergott!

Pipelife

Har du tänkt på hur mycket rör det finns runtom oss? Det har de på Pipelife där de tillverkar rör av alla möjliga slag – såna som finns i hus och såna som ligger i marken. Vi fick vi se produktion av mängder av rör och rördelar på riktigt nära håll, hur vissa rördelar gjuts i specialtillverkade verktyg. Samlingen av alla dessa verktyg, de värdefullaste sakerna Pipelife har, spanade vi även in i ett stort rum som var fyllt från golv till tak. Sen blev vi utmanade i en superrolig tävling där högsta tornet av rörmuffar skulle byggas.

Arta Plast

Hos Arta Plast tog vi chansen att komma riktigt nära tillverkningen av plastförpackningar – från burkar vi ser i mataffären och plast som används i avancerad sjukvård. När vi fick syn på de häftiga robotarna och maskinerna som gör allt i rasande takt visste vi inte riktigt vart vi skulle lägga uppmärksamheten, allt är riktigt coolt! Vi fick också känna, klämma och kolla på alla steg från liten plastkula till färdig förpackning. Många frågor fick svar! När vi äter glass nästa gång kommer vi nog inte bara att tänka på innehållet utan också hur den där burken egentligen kommer till, från plastkula till förpackning.

PARAGON NORDIC

Tack så mycket! Jag har inte haft så här roligt sen jag var tre år gammal" så sammanfattade ett av barnen som var med och sa Hej! till Paragon Nordic besöket. Och det är klart – att tillverka sin alldeles egna glitterspray i laboratoriet, väldoftande bodysplashes och på riktigt nära håll få se robotar och människor som samarbetar för att tillverka sprayburkar i rasande fart – det är roligt och imponerande. Vi hann också med att måla med sprayfärg. Extra spännande var reflexfärgen som sprayades på kläderna och bara syntes vid fotografering med kamerablixt. Smart och fiffigt! En riktigt häftig dag!