Almedalen 2016

Mänsklig vävnad ur 3D-skrivaren – Cellink vinner Industrins pris

Full fart på säljarbetet från start. Det är receptet på framgång för nystartade Cellink, vars 3D-skrivare och biobläck för mänsklig vävnad kan spara miljarder åt industrin. Cellink är den första mottagaren av Industrins pris till Sveriges mest lovande startup.

- Vi började sälja redan innan bolaget egentligen fanns och lanserade oss först med hjälp av en prototyp. Vi har hela tiden haft fokus på att lyfta fram patientnyttan med det vi gör. Det är klassisk dörrknackning som gäller, men på forskningslabb i stället för hos privatpersoner, berättar Erik Gatenholm, VD för Cellink.

Från forskarvärlden till industrin

Företaget registrerades i januari 2016 och redan ett halvår senare tog grundarna emot Industrins pris till Sveriges mest lovande startup-företag. Det skedde i samband med finalen i entreprenörstävlingen Serendipity Challenge i Almedalen.

Bakom Industrins pris står Industrin tar matchen, ett samverkansprojekt mellan en rad industriorganisationer. Priset delas ut till det startup-företag som bedöms ha störst möjligheter att bli en etablerad aktör inom svensk industri samt att bidra till att utveckla svensk industris konkurrenskraft.

Erik Gatenholm ser stora möjligheter för Cellink att samverka med den etablerade industrin.

- Hittills har vår försäljning främst skett till forskningsinstitutioner, men den riktigt stora potentialen finns hos industriföretagen. Vi kan spara miljarder åt dem.

Först i världen

Cellink var först i världen med att kommersialisera sin hydrogel, ett biomaterial tillverkat av cellulosa från svenska skogar, som kan användas i 3D-bioskrivare. Därför kallas det också biobläck.

- I mikroskop liknar materialet mänsklig vävnad. Det blandas med celler som användaren vill undersöka och printas sedan ut. Vi underlättar utvecklingen av till exempel läkemedel och kosmetika och ersätter tester på djur. Det långsiktiga målet är att kunna skriva ut mänskliga reservdelar.

Cellink sålde först enbart biobläcket men lade snart till skrivaren för att kunna driva upp försäljningsvolymerna och bli globala.

- Framgången beror till stor del på att vår lösning är kostnadseffektiv. Vi har tagit bort alla onödiga funktioner i skrivaren. En kund som väljer oss betalar 5 000 dollar i stället för 100 000 dollar.

Affärsänglar och förskottsbetalning

Inga stora finansiärer har tagits in i Cellink, men däremot flera affärsänglar. Till finansieringen bidrar också att kunderna betalar hälften på förhand och hälften vid leverans.

- Vi har en innovativ affärsmodell som gör att vi tjänar pengar från start. Jag tror att större bolag kan lära av oss genom att hitta drivna individer, skapa små team och jobba snabbt, säger Erik Gatenholm.

En av jurymedlemmarna bakom Industrins pris är Helene Svahn, professor i nanobioteknologi vid KTH och chef för digital innovation och forskning på Permobil.

- Cellink arbetar inom ett väldigt expansivt och spännande område. Deras lösning ger väldigt stora möjligheter eftersom den inte är så dyr. Det innebär att även mindre laboratorier kan köpa den, säger hon.

- Det är intressant även för oss på Permobil, som ständigt utvecklar nya hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning. Hos oss tittar vi mycket på vilka startups som finns, inte minst inom digital hälsa. Om det handlar om spännande och relevanta produkter till rätt pris är vi mycket intresserade av samarbeten eller uppköp.

Hon konstaterar att nystartade bolag kan prioritera annorlunda än etablerade.

- Startups kan vara mer ”crazy” och driva projekt som det är svårt att få gehör för i ett stort bolag. Längre fram i utvecklingsprocessen kan vi ha nytta av varandra, säger Helene Svahn.

Industri och startups stärker varandra

Kontakter mellan nystartade företag och den etablerade industrin är intressanta för båda parter, menar också Magnus Huss, förbundsdirektör och vice VD för IKEM, Innovations- och Kemiindustrierna.

- Cellink är ett jättespännande bolag med en enorm potential. Nystartade bolag med innovativa lösningar och smittande energi har mycket att erbjuda den etablerade industrin. Utbytet gäller även åt andra hållet. Det är viktigt att skapa mötesplatser, säger han.

- När man startar ett bolag i liten skala är inte arbetsgivarfrågor, avtal och arbetsmarknadspolitik högst på agendan. Då ligger fokus på att utveckla idén, skaffa kapital och hitta en marknad. Men som industriorganisation är det ändå viktigt att fånga upp de här företagen tidigt och etablera en relation.

Kvartett i priser

Cellink vann inte mindre än tre av fyra priser i Serendipity Challenge. Utöver Industrins Pris tog de också emot Publikens Pris samt utsågs till Årets startup. E-hälsoföretaget Min Doktor blev Årets tillväxtbolag.

Erik Gatenholm växte upp i Kullavik söder om Göteborg. Han studerade ekonomi först på universitetet Virginia Tech University och sedan Göteborgs Universitet. Han har tidigare startat företag i USA.

Hans far Paul Gatenholm har tidigare forskat på Cellinks område, men det var Erik och hans affärspartner Hector Martinez, med en doktorsexamen i mänskliga vävnader, som bestämde sig för att förverkliga den kommersiella potentialen.

- Från början var det ett projekt inom ramen för ett konsultföretag, men sedan knoppade vi av den här verksamheten och skapade Cellink, berättar Erik Gatenholm.Serendipity challenge

”Med en kombination av nanoteknologi och naturliga material står SaltX Technology på tröskeln att revolutionera världsmarknaden för energiladdning."

Läs mer

Almedalen

Vilka beslut behövs i dag, för att det ska vara verklighet i morgon? Under årets Almedalsvecka fokuserade vi på framtidens industri och vad som behöver ske i dag för att industrin i Sverige ska fortsätta att vara motorn i svensk ekonomi.

Läs mer

#industrikampen

Industrin tar matchen firade femte året i Almedalen och för första gången utsåg en jury tillsammans med publiken Almedalens statsminister i Industrikampen, kampen för framtidens bästa industripolitik.

Läs mer