Samtidigt i


Samtidigt som Visby fylldes av samhällsintresserade människor rullade industrin för fullt i hela Sverige. Under årets Almedalsvecka satte vi fokus på avgörande frågor för svensk industri som i global konkurrens vinner affärer, skapar arbetstillfällen och bidrar till vår gemensamma välfärd.

Med utgångspunkt i tre områden – export, kompetens och hållbarhet – under ledning av Lennart Ekdal tog sig våra gäster an dessa frågor. Som underlag för diskussionen hade de några spännande reportage:

Export/Handel

Strax utanför lilla Grums, sker världsledande produktion av förpackningsmaterial, 710 000 ton per år, det mesta går på export. Hur är det möjligt? Och vilka hot finns för fortsatta framgångar? Se reportaget här.

Kompetensförsörjning

Fyndigheter av zink och silver har, tillsammans med ny teknik, väckt Garpenbergsgruvan till liv. Hur är det möjligt? Och hur säkerställer vi industrins tillgång till kompetens? Se reportaget här.

Hållbarhet

I effektiva anläggningar rostas kaffebönor i Helsingborg. Samtidigt utvecklas hållbara odlingar i Östafrika. Kan svensk industri ge ökad global hållbarhet? Se reportaget här.

Digital utställning - företagens bidrag till samhället och deras utmaningar

I vår digitala utställning kunde Almedalsbesökarna under hela veckan ta del av industriföretagens berättelser om hur de bidrar till välstånd på orten där de verkar och i Sverige. Vilka utmaningar de har och vad de önskar av politiken?

ABB – Samtidigt i Västerås/Hållbarhet
Alufluor – Samtidigt i Helsingborg/Hållbarhet
Arta Plast AB – Samtidigt i Tyresö/Kompetensförsörjning
Dala ledstång & Snickeri – Samtidigt i Rättvik/Kompetensförsörjning
GE Health Care – Samtidigt i Uppsala/Export och handel
Karl Hedin – Samtidigt i Krylbo/Export och handel
Nynas – Samtidigt i Nynäshamn/Kompetensförsörjning
Nolato MediTor – Samtidigt i Torekov/Kompetensförsörjning
Permobil – Samtidigt i Kista/Export och handel
Perstorp AB – Samtidigt i Perstorp/Hållbarhet
Polarbröd – Samtidigt i Älvsbyn/Hållbarhet
Scania Ferroform – Samtidigt i Luleå/Kompetensförsörjning
Smurfit Kappa – Samtidigt i Piteå/Export och handel
SSAB – Samtidigt i Borlänge/Hållbarhet
Sunpine – Samtidigt i Piteå/Hållbarhet
Uddeholms AB – Samtidigt i Hagfors/Kompetensförsörjning
Samtidigt i

…Grums, Helsingborg, Borlänge, Västerås, Luleå, Kista, Perstorp, Ludvika, Torekov, Uppsala – ja över hela landet tar industriföretag matchen i global konkurrens. Industrin får hela Sverige att leva – men att det ska fortsätta vara så är ingen självklarhet – vilka är utmaningarna där Sveriges beslutsfattare kan göra stor skillnad?

Läs mer

Almedalen

Nu har vi stängt Industriområdet i Almedalen för i år. Som vanligt blev det en fullmatad vecka med ett trettiotal seminarier. Det lockade många besökare med intresse av samhällsfrågor, välfärd och Sveriges fortsatta konkurrenskraft.

Läs mer

#industrikampen

Vi gratulerar Benjamin Dousa, MUF till segern i Industrikampen. Benjamin utsågs till Almedalens industrihjälte. I en rafflande final mötte han Philip Botström, SSU, Magnus Ek, CUF eller Hanna Lidström Grön ungdom. Alla utförde de stordåd!

Läs mer